Şcolile sălăjene rămân fără profesori!

Posturile vacante pentru anul şcolar următor în unităţile de învăţământ sălăjene nu au trecere. Peste 200 de locuri au rămas neocupate la încheierea şedinţei publice de repartizare a posturilor pentru suplinitori din 16 august. Cele mai multe posturi vacante au rămas pentru învăţători şi pentru limbile engleză şi franceză. Pentru toate aceste posturi au concurat peste 300 cadre didactice care au obţinut note peste 5 la examenul de titularizare.
Inspectorul de resurse umane din cadrul Inspectorului Şcolar Judeţean Sălaj, Viorel Lungu, ne-a declarat că repartizarea posturilor s-a făcut în trei centre de examen din judeţ, respectiv Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău, la Liceul Teoretic „Ioan Agârbiceanu” din Jibou şi la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei. „La şedinţa de repartizare a posturilor pentru suplinitori, din data de 16 august, au fost date 110 posturi. La încheierea şedinţei au rămas vacante 221 de posturi pentru suplinitori, dintre care 102 sunt complete şi 119 sunt posturi incomplete. Va fi mai greu să ocupăm toate aceste posturi rămase libere, însă urmează perioada mişcărilor de cadre titulare, respectiv detaşare în interesul învăţământului, detaşare la cerere etc. Posturile rămase libere şi după aceste etape vor fi repartizate în şedinţele publice din 29 şi 30 august, în care sperăm să se ocupe cât mai multe locuri”, a declarat Viorel Lungu.
Potrivit sursei citate, cele mai multe posturi rămase neocupate au fost pentru învăţători – 21 cu predare în limba română şi trei cu predare în limba maghiară. De asemenea, au rămas disponibile 14 locuri pentru profesor de limba engleză, alături de alte 13 posturi pentru profesor de limba franceză. Pe de altă parte, sunt 11 posturi de educatoare pentru care nu s-au găsit candidaţi. Au mai rămas libere nouă posturi pentru disciplina matematică, trei pentru limba şi literatura română, patru la fizică şi chimie, două la istorie etc. Pentru aceste posturi au concurat 315 candidaţi.
Potrivit sursei menţionate, numărul redus de posturi repartizate la nivelul judeţului este dat şi de faptul că dascălii nu mai pot opta decât pentru locurile disponibile în unităţile arondate centrului în care au susţinut concursul. „În centrele de concurs în care am avut locuri disponibile nu am avut candidaţi eligibili, iar în alte centre nu am avut posturi, rămânând profesori cu note foarte bune fără post”, a precizat inspectorul de resurse umane.
Pentru anul şcolar următor, la nivelul judeţului au fost scoase la concurs 409 de posturi, dintre care 104 catedre titularizabile şi 305 destinate suplinitorilor. Doar 55 dintre cei 184 de candidaţi care au obţinut note peste 7 la concursul de titularizare au fost repartizaţi pe posturi în cadrul şedinţelor publice organizate în 13 august. Cele mai multe posturi de titulari, respectiv 21, au fost ocupate de învăţători care vor preda în limba română. Şase posturi titularizabile au fost ocupate de educatoare, cinci au fost repartizate de profesori de limba franceză, patru posturi au fost la religie ortodoxă, iar trei la matematică. Astfel, la finele primei etape de repartizarea posturilor de titulari au rămas neocupate 129 de catedre, acestea devenind disponibile pentru suplinitori. Posturile incomplete vor fi repartizate şi cadrelor didactice aflate în sistemul educaţional.

Leave a Comment